W dniu 27-06-2019r , w Sali Sejmiku Śląskiego, Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach odbyła się uroczysta Jubileuszowa Konferencja : ” I Powstanie Śląskie…Pierwszy Krok Ku Rzeczpospolitej” pod Honorowym Patronatem : Marszałka Województwa Śląskiego Pana Jakuba Chełstowskiego, Wojewody Śląskiego Pana Jarosława Wieczorka oraz Prezydenta Katowic Pana Marcina Krupy.

Organizatorami Konferencji była Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”-80 wraz z Regionem Śląskim NSZZ „Solidarność”-80. Liczny udział wzięli również przedstawiciele pozostałych Regionów NSZZ „Solidarność”-80 z pocztami sztandarowymi, w tym Regionu Pomorskiego z Przewodniczącym Mirosławem Haffke oraz pocztem sztandarowym w składzie: Jerzy Kulczyk, Jerzy Gabriel i Michał Zajączkowski. Konferencję otworzył Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”-80 Marek Mnich, po nim głos zabrał Przewodniczący Zarządu Regionu Śląskiego Dariusz Czech. Następnie nastąpił cykl wykładów dotyczących omówienia przyczyn społeczno-politycznych wybuchu Powstań Śląskich i ich przebiegu.