W dniu 16 grudnia wraz z przedstawicielami związków zawodowych, władz państwowych, władz lokalnych, pocztów sztandarowych wszystkich Regionów NSZZ Solidarność-80, w tym Regionu Pomorskiego  obchodziliśmy 37 rocznicę brutalnej pacyfikacji Kopalni Wujek, gdzie na wieść  o wprowadzeniu stanu wojennego i aresztowaniu Przewodniczącego Zakładowej Solidarności Jana Ludwiczaka.

Początkowo był to protest po którym pracownicy kopalni rozeszli się do domów. Następnego dnia, 14 grudnia rozpoczęto strajk i wybrano Komitet Strajkowy. Początkowo wysuwano postulaty dotyczące uwolnienia przewodniczącego, odwołania stanu wojennego. Negocjacje z władzami nie przynosiły rezultatu. Wówczas czołgi i pojazdy opancerzone otoczyły kopalnię.

16 grudnia rozpoczęto szturm, rozbito mury otaczające kopalnię i ostrzelano bezbronnych górników.

Na miejscu zginęło 6 górników, jeden zmarł kilka godzin po operacji, dwóch kolejnych na początku stycznia 1982r. Postrzelono 22 górników. Nie znana jest liczba lżej rannych górników.