31 Sierpnia 2020r. Uff to już 40 lat. Właśnie mija 40 Rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych, w wyniku których Polska, Polacy uwolnili się od opresji reżimu komunistycznego. Powstał również Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Solidarność.

Zgodnie z tradycją, jak co roku przedstawiciele Zarządu Regionu Pomorskiego NSZZ Solidarność-80, wraz z Pocztem Sztandarowym wzięli udział w upamiętnieniu wydarzeń lat 70 i 80. Tegoroczną delegację stanowili: Mirosław Haffke, Kasztelan Sebastian, Kulczyk Jerzy, Gabriel Jerzy i Baszczyński Wojciech. Na uroczystościach obecny był również Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność-80 Marek Mnich. Delegacje złożyły kwiaty pod pomnikiem upamiętniającym poległych w roku 1970 na Palcu Piłsudskiego w Gdyni.  Następnie delegacje udały się do Gdańska, gdzie złożono hołd i kwiaty pod pomnikiem Trzech Krzyży  na Placu Solidarności, tuż obok legendarnej bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej.