16 grudnia br. obchodziliśmy rocznicę brutalnej pacyfikacji kopalni „Wujek” w Katowicach. Dziewięć ofiar śmiertelnych i kilkudziesięciu rannych to krwawy bilans pacyfikacji strajkującej załogi kopalni przeciwko wprowadzeniu stanu wojennego i aresztowaniu przewodniczącego zakładowej organizacji związkowej.

Strajkujący domagali się uwolnienia Przewodniczącego Jana Ludwiczaka oraz innych aresztowanych działaczy z całego kraju, a także zniesienia stanu wojennego, co miało umożliwić prowadzenie działalność związku zawodowego. Władze komunistyczne postanowiły spacyfikować bunt górników, do brutalnej akcji skierowano Milicję Obywatelską, ZOMO, a także wojsko. Najmłodszy z zastrzelonych górników miał zaledwie 19 lat. Tegoroczne uroczystości tradycyjnie rozpoczęły się mszą św. w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Katowicach, na którą przybyły delegacje i poczty sztandarowe z terenu całego kraju, w tym również poczet sztandarowy Regionu Pomorskiego NSZZ „Solidarność”-80. Po mszy św. uczestnicy uroczystości udali się pod Krzyż-Pomnik Poległych Górników przy kopalni „Wujek”, gdzie delegacja Regionu Pomorskiego z Przewodniczącym Mirosławem Haffke złożyła wiązankę kwiatów i oddała hołd poległym górnikom.